A of B - wat werkt het best?

Zodra je de eerste campagnes hebt gehad en enige inzichten hebt over de algemene prestaties van insert marketing voor jouw bedrijf, laten de vragen voor optimalisaties niet lang op zich wachten. Welke propositie presteert het best? Zorgt een duurdere opmaak echt tot een lagere ROI, of tot een hogere? Wat gebeurt er als je het design aanpast aan de doelgroep van de uitgever? A/B-testen biedt antwoorden… mits je de A/B test goed inricht.

2021 was het jaar van het testen voor Affiliprint - nooit eerder hebben we meer tests uitgevoerd en samen met onze klanten gegevens verzameld over de best mogelijke business case voor insert marketing. En omdat we één grote familie zijn, delen we onze inzichten graag met jou. Als je iets toe te voegen heb of als je je eigen ervaringen wilt delen, aarzel dan niet om contact op te nemen, zodat we gezamenlijk onze kennis kunnen uitbreiden!

Kies het juiste moment

Het kiezen van het juiste moment voor een A/B test is cruciaal voor het verzamelen van betrouwbare data. In het beste geval wordt de test uitgevoerd in een periode die niet wordt beïnvloed door andere acties of performance drivers zoals Black Friday, vakantieseizoenen of speciale campagnes met gelijke of hogere kortingen.

Kies de juiste publishers

Stel de juiste test variabele in

Wat wil je testen en wat is de testvariabele? Let erop dat je slechts één variabele tegelijkertijd test, waarbij je de rest van de factoren en/of invloeden hetzelfde houdt. Bijvoorbeeld: als je wil weten hoe een korting van €15,- presteert ten opzichte van een kortingsbon van 15% (aanbiedingstest), zorg er dan voor dat alle andere variabelen gelijk blijven:

Dit beperkt natuurlijk het aantal tests dat je per campagne kunt uitvoeren, maar het zorgt er wél voor dat je betrouwbare gegevens verzamelt over de variabele die je test.

Bereid de logistiek voor

Zorg ervoor dat de tests zorgvuldig worden besproken met alle partijen: drukkers, publishers & magazijnen. Indien mogelijk worden de testvariabelen op elke pallet door de drukkerij gemengd om een gelijk distributieschema te garanderen. Publishers en magazijnen moeten worden geïnformeerd over de levering van verschillende inserts voor dezelfde periode om verwarring en mislukte distributie te voorkomen.

Het uitvoeren van tests met Affiliprint omvat natuurlijk al deze processen, zodat onze partners zich puur kunnen richten op de marketingaspecten van de tests.

Accepteer mislukking

Iedereen die lang genoeg betrokken is bij insert marketing kent het - de menselijke fout. In tegenstelling tot online campagnes, waar bijna 100% van de potentiële mislukkingen kan worden vermeden door de juiste opzet, is insert marketing anders: er kan altijd iets misgaan op de weg van een gedrukte insert naar het huishouden van de potentiële klant. Prognoses van uitgevers kunnen afwijken, pallets kunnen zoekraken of inserts worden op de verkeerde manier gedistribueerd, hoe goed de briefing ook was. Dit gebeurt zelfs bij de beste uitgevers en de best georganiseerde magazijnen. Daarom is het belangrijk om meerdere uitgevers te betrekken die de resultaten kunnen relativeren van degenen die er niet in slagen correct te distribueren.

Laat je A/B test controleren

Heb je een A/B test gepland en wil je dat wij de opzet controleren? Of heb je de eerste inzichten over insert marketing, maar heb je een verhoging van de prestaties nodig om het kanaal te rechtvaardigen? Neem contact met ons op en wij delen graag onze kennis: